„Ne próbáljuk meghatározni, hogy mily módon áramoljon hozzánk az anyagi jólét. Nincs
okunk azt feltételezni, hogy attól kapjuk vissza adományunkat, akinek adtuk”.
- Charles Fillmore: Prosperity
Amikor valaki pénzt kínál, fogadd el!
Amikor valaki megdicsér, fogadd el!
Amikor valaki valamilyen ajándékot ad, örömmel fogadd el!
Ha megtagadod az ajándékokat, dicséretet, vagy pénzt, becsukod a jólét ajtaját, amelyen át
szeretne hozzád áramolni. A kulcs az, hogy haladj az áramlattal. Amikor adsz és kapsz, részt
veszel az élet áramában. Végül is a pénznek keringenie kell, hogy jótékony hatását kifejtse. S
- amikor visszatér hozzád, fogadd el!
Minden adakozáskor a szeretet legyen az irányadó elvünk!
- - James A. Decker: Magnificent Decision
Jó reggelt kedves! Ma jókedvűen ébredtem, és megfogadtam, hogy nem engedem meg senkinek és semminek, hogy elvegye az én jókedvemet.
Terveket kell készítsek. Szeretek tervezni. Általában csak nagy dolgokat tervezek, az apróságokat meg hagyom, hogy pörögjenek le maguktól. Talán ebben van a hiba. Meg kell tervezni minden apró kis lépést, és akkor kevésbé érhet meglepetés.
Arra gondoltam ételtervet készítek. Hogy minek az?
Hát mondjuk úgy, hogy összeszedettebb gondolatokkal takarékosabb vagyok, de ugyanakkor egészségesebb is tudok lenni. Lássuk csak. Fontos, hogy egy héten az étkezés minél változatosabb legyen. Legyen zöldség, legyen gyümölcs, legyen hús, legyen hal, legyen tésztaféle, de ugyanakkor legyen a lehető legtakarékosabb. Tudod, most ilyen idők járnak.
Azt fogom tenni, hogy leírok egy pár olyan ételt, ami aránylag kevés anyagból mégis finom. Ott van például a paszuly. Minden két hétben kell főzni belőle. Lehet úgy osztani, hogy egyik héten főzők paszulyt, a másik héten borsot. Mind a kettő egyszerre nem megy. Túl sok ammóniák. De azt is lehet, hogy egyik héten szemes paszuly, másik héten zöld paszuly, harmadik héten borsó. Ezekből lehet levest és lehet másodikot készíteni. A szemes paszulyon kívül, a többi nálam főzelék lesz, mert a fiúk nem rajonganak a levesekért. Sajnos levest vagy csak annyit készítek, ami egy nap elfogy, vagy másnap dobhatom a kukába. Eldobni, pedig az ételt nem akarom, túl nagy pazarlás lenne.
Ott van a hús. Csirkéből szárnyat, combot vagy mellehúsát szoktam venni. A többi aprólékot azért nem veszem, mert csak csont, és az én drága gyermekeim, még a combot sem rágják le úgy, ahogy kéne. Úgy látszik még nem elég éhesek ahhoz, hogy a csontot is leszopják. Pedig az a legfinomabb. Emlékszem gyerekkoromban annyira szerettem megenni, hogy néha Angyal már rám szólt.
- Kincsem a Bruszinak is hagyjál abból a csontból.
Bruszi a kutyám volt. Nagyon szerettem őt, a hét év, amit Angyallal töltöttem, velem volt ő is. Amikor odakerültem, akkor születet, és amikor elmentem, akkor, utána nemsokára halt meg. Megmérgezte a szomszéd, mert csavargó kutya lett belőle. De ez egy másik történet, és amint már mondtam, ma csak jó dolgokról akarok írni.
A hal. Bátyus mondja, és igaza van, hogy minden héten, kötelező módon halat kell enni. A hal nagyon egészséges. A legegészségesebb a húsok közül. De a hal elég drága, sajnos. Azt szoktam készíteni, hogy veszek konzerves halat, és feltuningolom pástétommal, zöldhagymával, tojással és különböző fűszerekkel. Lesz egy jó nagy adag, amit kenhetnek kenyérre. Én nagyon szeretem. Okoskám is szereti, de Kincsem ő húzza az órát. Azonban azt figyeltem meg Kincsemmel, hogy nehezen szokja meg az új ételeket. Amíg Okoska ujjong minden újdonságért, ő eleve megtagadja. Nehezen tudom rávenni arra, hogy legalább kóstolja meg. Pedig már nem egyszer történt meg az, hogy amikor megkóstolja, akkor rájön, hogy szereti az ízét. Aztán húzza az orrát a következő alkalomnál is, de ha többször készítem el, lassan megszokja, és utána már nincsen baj. Nem lehet mindennap spagettit és pizzát készíteni. Ezek az ő kedvencei.
Szóval, eldöntöttem, hogy elkészítem az étel tervemet. De nem egy hétre, hanem egy egész hónapra. Tudom, hogy a tervet nem fogom pontosan betartani, de arra jó, hogy segítsen, hogy körülbelül tudom, mit fogok főzni.
-Mit főzzek ma?
Minden asszonynak ez a rémkérdése. Mindennap feltenni magunknak, hogy mit főzzek ma, hogy hamar is menjen, olcsó is legyen, de jól is lakjon a család. Na és tápláló is legyen. Nem hiszitek el, ti férfiak, hogy mekkora gond tud ez néha lenni.
De ha elkészítem az étel tervet, akkor sokkal, nagyobb örömmel fogok neki a főzésnek. Ha elkészítem az étel tervet, akkor még azt is meg tudom tenni, hogy az alapvető élelmiszereket előre bevásárolom. Ami nem romlandó. Így ha azt olyan helyen veszem, meg ahol a legolcsóbb, akkor már azzal is takarékoskodom. Azt mondják, a szegény embert, még az ág is húzza, és a gazdag jobban tud takarékoskodni. Így igaz. Én gazdag ember vagyok, vagyis annak érzem magam, mert beosztom a dolgaimat, és előre megfontolom, hogyan teszem a dolgom, hogy minél jobb legyen.
Egyszóval, leírom az ételeket, amiket szoktam készíteni, és eldöntöm, melyik nap mi legyen. Egy héten keresztül legyen hús is, legyen húsmentes nap is, például a kedd és a péntek legalább, és legyen finomság is, amit házilag készítek. Miután elkészítem az ételtervet, eldöntöm, mire van szükségem alapanyag ebben a hónapba és elmegyek, és egyszerre megvásárolom az egészet. Már rég óta vágyom arra, hogy ezt megtegyem. Amíg férjnél voltam nem tehettem meg, mert az exem dühbe gurult, ha valamiből többet vettem a kelleténél, vagyis nem tudtam semmiből feltankolni egy egész hónapra. Pedig sokkal takarékosabb így.
Nos ha adtam esetleg egy jó ötletet neked is, annak csak örülni tudok.
Legyen egy nagyon szép hétvégéd.