348. segítség anya vagyok
2012. június 03. írta: anyacska7

348. segítség anya vagyok

Segítség Anya vagyok. Fura cím nem? Hiszen az, hogy valaki anya, az csak boldogsággal kellene, eltöltsön, büszke kellene legyek arra, hogy megszültem egy vagy két gyereket, vagy aki többet az arra. Vannak nők, akik hat-hét gyereket is megszültek, és annyira elfoglaltak, hogy nincs idejük írogatni, nincs idejük segítségért kiabálni. Valószínű, hogy este, amikor fáradtan lefekszenek, már arra sincs erejük, hogy önmagukra ráfigyeljenek. Vagy ki tudja? Azt szoktam mondani, hogy az Isten, ha becsuk egy ajtót, akkor gondja van rá, hogy két ablakot is kinyitáson. Csak néha nem vesszük észre, és bepánikozunk. Mindig is büszke voltam a fiaimra, és ha életemben fel kellene említenem a legnagyobb megvalósításomat, akkor az lenne, hogy megszültem és felneveltem két gyereket. Két fiút. Lányt akartam, mind a két szülésemkor kislányra vágytam. Hogy miért? Mert az egész családom lányos beállítottságú volt. Mi három lány vagyunk, és az életem úgy sikerült, hogy férfi nélkül nőttem fel. Nem sok férfi ideálom, vagy példaképem volt. Az árvaházban is csak nőkre emlékszem többnyire, aztán Angyalhoz kerültem és utána az Anyámhoz. Az első férfi az életemben, aki fontosabb szerepet kapott az Apósom volt. Ő szeretett, de mindig is éreztem egy áthághatatlan távolságot közte és köztem. Érdekes módon ugyanezt éreztem később a férjemmel is. Olyan volt ez az egész, mint egy tánc. Ha én közelebb léptem, ő kettőt lépett hátra. Nem keresem, hogy ki volt a hibás, már teljesen mindegy, csak egyszerűen, nem voltunk egymásnak teremtve. Nem tudtam meglátni benne a férfit, az erőt, a biztonságot, amire annyiszor vágytam, ő meg, hát igen, ő is folyton elégedetlen volt velem. Semmi sem volt jó, amit én, és ahogyan én csináltam. Ezek a dolgok később csak elmérgesedtek, és ez vezetett oda, hogy teljesen eltávolodtunk egymástól. Az örökös frusztráció, amit rajta éreztem, és a harag. Igen, a harag nagyon tönkre tud tenni mindent. Én is hordoztam magamban sokáig, de aztán rájöttem, hogy egyedül magamnak ártok a haragommal.

De voltak fiúbarátaim. Mindig is voltak fiú barátaim, akikkel egészen jól ki tudtam jönni. Egyedül egy volt, akivel egy év barátság után megszakadt a kapcsolatunk, mert közben kitalálta, hogy szerelmes belém. Azonban, amikor én meg tudtára adtam nagyon óvatosan, hogy én nem viszonzom az érzéseit, annyira megharagudott rám, hogy többet nem léteztem a számára. Emlékszem a kicsengetési bankettünkön még hozzám se szólt. Ez van. A mai napig is, van fiú barátom, több is. Ezek közül egy homokos, a többi meg hetero. De nagyon jó viszony van köztünk. Néha ők még a szerelemi bajaikat is megosszák velem. Néha még tanácsot is adok. Ha tudok. Nem vagyok válás párti, ezért inkább olyan tanácsokat szoktam adni, hogy ha egy mód is van rá, meg kell javítani amit, lehet. Ez a kapcsolatokra is érvényes.  

A gondok és a bajok mindig is jönnek, ők az árnyoldalai az életnek. Csak rajtam múlik, hogy ezt mennyire engedem elhatalmaskodni felettem. Néha nagyon lezuhanok, és tehetetlennek érzem magam, pedig hinnem kell csak és mindig, minden megoldódik.

A másik nagy ellenségem a félelem. Mindig féltem, hogy nem vagyok elég jó, elég szép, elég okos, elég csinos, elég, elég… na, legyen elég már ebből. Az vagyok, ami vagyok, úgy szép, amilyen tökéletlen is, és el kell fogadnom magam.

A félelmeim akkor nőttek nagyra, amikor megszülettek a fiúk. Vajon jó anya leszek? Vajon hogyan tudok megbirkózni a feladatommal? Erre még rápakolódott az is, hogy férjem, aki támaszom és segítségem kellett volna, legyen, mindig rám mondta, mennyire tökéletlen vagyok.

- Se anyának, se feleségnek, se szeretőnek nem vagy jó.

Ezek a szavak nagyon fájtak nekem. Talán jobban, mint az, hogy amikor végre elváltam akkor meg ribanc és kurva voltam az ő szemében.

Már nem számít. Megbocsátottam neki, már nem is fáj. Rájöttem arra, hogy ő volt az én legnagyobb mesterem. Ami nem pusztít el, az csak megerősít.

Segítség Anya vagyok, és néha nem tudom, hogy helyesen cselekszem. Jó volna néha egy kis segítség, egy kis tanács, valaki olyantól, aki már mindezen végig ment és tudja, hogy esetleg hol rontotta el.

Már egy jó ideje azon töprengek, hogy jó volna valamilyen formában az embereket, főleg a lányokat, de miért is ne a fiúkat is segíteni abba, hogyan készüljenek fel a nagybetűs életre. Mindig is hiányoltam, hogy nincs olyan, hogy családalapításról meg párkapcsolatról nyíltan beszéljenek a fiatalokkal. Talán akkor nem lenne annyi válás, annyi kettőbe tört kapcsolat?

Nekem hiányzott az életemből az anya, akivel meg tudtam volna beszélni, miért nem megy a házasság, miért nem megy a szex, mi az, amit elrontok, mi az, amit másképpen kellene, tegyek. Még az is hiányzott, hogy amikor nagyon rosszul mentek a dolgok, nem volt ahová, akihez menekülni. Ha csak egy kis időre, valaki megvigasztaljon, elbeszélgessen velem.

Most már tudom, hol rontottam el, azt is tudom, hogy én is nagyon hibás vagyok abban, hogy ide jutottam. Tudnám, mit tegyek másképpen, de ezt nem lehet visszapörgetni, nem lehet meg nem történtté tenni.

Amikor kicsik voltak a gyerekek értők aggodalmaskodtam, miért sír, miért nem eszik, mi a baja, miért nyűgös??? Ezer megválaszolatlan kérdés.

Most, hogy nagyobbak, még több kérdés, még több aggódás. Miért nem jön haza időben, vajon kivel van, kivel barátkozik, vajon mit csinál, amikor nem látom. A bajok és gondok mindig csak gyűlnek. Az aranyos kisgyerekből és kezelhetetlen kamasz lesz, aki már nem beszél vele, úgy ahogyan kellene, aki semmibe veszi a te kéréseidet és öntörvényűen megy a maga útján. Egyesek azt mondják, verés kell neki, mások meg, még több szeretet. Mindkettőt megkapta, de én azt mondom, hogy szigor kell neki, következetesség. De hogyan legyek következetes, amikor én is úgy nőttem fel, hogy senki nem szabott meg nekem semmit. Igaz, hogy mindenért én kellett, megharcoljak, de nem is korlátoztak engem soha semmiben. Én is ilyen szabadelvűen szerettem volna felnevelni őket. Szép szóval, elmondani nekik, mi az, amit szabad, és mi az, amit nem. Régi idők lecsengése. A mai gyerekek már nem ilyenek, egészen mások. Mi pedig a szülök, fel kell, nőjünk a szerepünkhöz, még akkor is, ha soha nem volt próba, nem mondta senki, hogyan csináljuk. Élesben megy minden.

Mostanában sokat gondoltam arra, is, hogy valószínű nem egyedül vagyok ezekkel a gondokkal, problémákkal. Amikor a gyereked úgy jön haza, hogy be van lőve és bármit is mondhatsz neki, te vagy a legnagyobb hibás mindenért, és tőled nem akar semmilyen tanácsot elfogadni. Áll tehetetlenül és imádkozni sincs erőd. Csak sírsz, napokon át. Hát igen, tudom milyen. Aztán megrázod magad, és azt mondod, jöjjön, aminek jönnie kell. Elviszed n és n pszichológushoz, hátha valaki a lelkére tud beszélni, aztán kivizsgáltatod, hogy nincsen valami szervi baja. Miért nem akar tanulni, amikor olyan esze van akár a borotva? Miért nem akar iskolába járni, amikor ott van a szomszédban, amikor te úgy érzed, mindent megadsz, csak járjon iskolába és tanuljon. Egyéb dolga nem is lenne. Nem baj, hogy a szobája, mindig egy rumli, nem baj, hogy mindenütt maga után piszkot hagy, hogy elhagyja a dolgait, legyen szó ruháról, vagy egyéb tárgyról, csak tanulna.

De igen baj. Pontosan ezzel kezdődik el minden. Rendre kell megtanítani. Vajon már elkéstem vele. Eddig is mondtam mindig, hogy csinálj rendet, csináld ezt, csináld azt, de a válasz mindig az volt, hogy majd. Ez a majd pedig legtöbbször azt jelentette, hogy nem, felejtsd el. Néha nem tudom mi tévő legyek? Jó volna elmenni, egyet megpihenni. Kértem az exet, hogy vegye magához egy hónapra a kicsit, hogy egy kicsit megpihenjek én is, de nem.

-         Neked kellett, akkor most vállaljad!

A válasz mindig az. Nekem kellett, a két gyerek, nekem kellett, a válás, nekem kellett minden, és most akkor az én felelősségem.

Ez bizony van, hogy feldühít, van, hogy háborgok, de aztán folytatom onnan, ahol abbahagytam. Mi mást is tehetnék?

A bejegyzés trackback címe:

https://segitseganyavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr734562549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitartó 2012.06.03. 15:54:50

Ezek a tipikus és normális anyai aggodalmak. Legalábbis szerintem. Nehéz dolog anyának lenni, sokszor jutott eszembe, hogy tanitani kellene, mikor mit cselekedjek, hogy biztosan jól neveljem gyermekeimet. Az agyammal tudom, hogy következetesnek kell lenni mindenképpen, és mégsem sikerül mindig annak lennem.

anyacska7 2012.06.03. 18:24:05

Igen, valahogy én is így vagyok vele, néha jó volna, ha valaki megerősítene abban, hogy a jó úton haladok. Talán erre is gondoltam, amikor ezt a nevet adtam .

Ürmöske 2012.06.05. 09:58:01

Végigolvastam a blogodat. Lenyügözött és számtalan gondolatot ébresztett. Ma miért vagyunk ennyire társfüggők? Nagyanyám és anyám is egyedül éltek évtizedeken keresztül és nem tapasztaltam, hogy szenvedtek volna a magánytól. Sőt,inkább ragaszkodtak a függetlenségükhöz, elutasítottak minden komolyabb közeledést a férfiak részéről.

Én 4 évvel a válásom után éreztem, hogy lépnem kell. Addig eszembe sem jutott. Akkor még csak 5 éves volt a gyermekem és éppen időben jött a sürgető érzés, hogy a gyerek elfogadja az új helyzetet. Sikerült új családot alapítanom, de nem volt könnyű.
Talán még ma is hiányzik az az idő a kapcsolatunkból, ami ismeretségünk előtti időből származik. Olyan, mintha egy filmről levágnák az elejét. Hiába ismerem minden részletét az életének, mégis hiányzik.

A fiúkkal kapcsolatban ajánlok két könyvet elolvasásra:
www.libri.hu/konyv/a-zacher.html

www.libri.hu/konyv/z-generacio.html

Azt hiszem, hogy amíg a fiúk nem lesznek felnőttek és teljesen önállóak, addig nem tudsz elvonatkoztatni a napi problémáktól és ez rányomja a bélyeget a mindenkori kapcsolatra.
Minden párt kereső embernek elég zaklatott előélete van, és menekül az újabb problémák elől. Meg kell várni, amíg egy derűs, nyugodt időszakod lesz.
Most anya vagy és érzi ezt a férfi is. Nem szeret második helyre kerülni.

A hited tartsd meg, hogy erős maradj! Szükséged van rá! :)

anyacska7 2012.06.05. 10:51:51

@Ürmöske: Nem tudom, minek lehet nevezni, én azért nem nevezném társfüggőségnek, de ki tudja. Húsz évet leéltem valaki mellett, aki mellett magányosabbnak éreztem magam mint most. Nekem szükségem van társra, szükségem van arra, hogy adjak és kapjak. Az érzelmekre, a szavakra, az érintés nekem mind nagyon fontos. Az érintés a szeretetnyelvem. Ez sokat elárul rólam. Szeretem az érzelmeimet kimutatni, és szeretem, ha azt valamilyen formában viszonozzák. Ha ez azt jelenti, hogy társfüggő vagyok, akkor legyen.
Én úgy gondolom, hogy ez egy normális folyamat. Isten azért teremtette az embert, hogy párban legyen.

Ürmöske 2012.06.05. 14:22:25

20 év kínlódás! Rengeteg elvesztegetett idő az életünkből. Ezt bepótolni sosem lehet.
Nem pejoratív értettem a társfüggőséget, hanem összevetettem a régi öregekével. Hogyan csinálták, hogy nem voltak lelkibetegek, magányosak és nem keresték az új társat?

Volt(!) egy barátnőm, aki 18 év után vált el szörnyű házassága után. (italozás, lóverseny, sok verés stb.)
Már egy év után annyira hiányzott neki a társ, hogy megbánta a válást. Visszacsinálta volna, - amit sosem értettem meg. Nem találta a helyét, társkeresőn keresztül több randevúja is volt, de a férfiak csak kihasználták szeretethiányát.

A 16 éves lánya nem tudott rá felnézni, elhidegült, elköltözött és elkallódott. A férje után a gyermekét is elvesztette. Teljesen magára maradt. Pedig csinos, magas, alaptermészetre vidám, nevetős, kellemes társaságú volt.

Mindezek mellett kívánom, hogy Neked sikerüljön. Csak ne mindenáron küzdj érte! Lehet, hogy csak hosszú évek múlva jön az igazi. :)

anyacska7 2012.06.05. 14:58:03

@Ürmöske: hát én is így éreztem, de valamit csak meg kellett tanuljak vele is. Jól vagyok, mind a mellett, hogy néha nagyon össze kell szedjem magam, egy percig se csinálnám vissza a válást. Örvendek, hogy meg tettem. Szegény barátnőd, nem tudta feldolgozni az új helyzetét, valami gond volt. Én hiszek benne, hogy eljön számomra az igazi, annyit szenvedtem egész életemen át, hogy már nincs időm és kedvem többet szenvedni. Szeretni akarok, és tudom, hogy megérdemlem. Köszönöm a jókívánságokat, neked is kívánom a legjobbakat.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.06.08. 14:49:32

Szerintem már régen rossz, ha az emberben sosem merülnek fel kétségek azzal kapcsolatban, ahogy él, ahogy gyereket nevel. És hogy mi számít jónak? Mindenkinél mást. A közösségekben látom, mások hogyan nevelik a gyerekeiket, és annyi különböző módszert látok, szinte hihetetlen, de mégis felnő minden gyerek, és legtöbbjük azért értelmes felnőtt lesz, nem? :) Szóval ha el is szúr az ember dolgokat, a gyereken is múlik, mit és hogyan reagál le.
Társfüggőség. Háááát, az ember páros lény, nehéz pártalanul, egyedül. Hiába mondják sokan, hogy mennyivel jobb egyedül. Igen, vannak, akiknek nem való párkapcsolat, és vannak, akik nem tudnak egyedül létezni. Mert nem vagyunk egyformák.
@anyacska7: Sokban hasonlítunk, de azt hiszem, ez már korábban is nyilvánvaló volt. :)

anyacska7 2012.06.08. 15:03:19

@Enchantée: ehhez már nem is tudok többet hozzátenni. Valóban hasonlítunk, legalábbis hasonló értékrendünk van. Van aki nem tudja megérteni miért fontos egy kapcsolatot ápolni, miért fontos a család? Én tudom, nekem nagyon fontos, és bár nem mindig alakulnak a dolgok úgy ahogyan szeretnénk, az értékrendem azt hiszem már nem változtatom meg:)
süti beállítások módosítása